Kurumsal kimlik kavramı ilk olarak 1970’lerde ABD reklam ve marka danışmanları tarafından ortaya çıkarılmıştır . Kurumsal kimliğin özünde, net ve açık olan bir kimliğin bir şirketin eşsiz olmasını sağlandığı ve aynı zamanda şirketin kurumsal hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olduğu düşüncesidir .Genellikle “CI” olarak kısaltılan kurumsal kimlik, hem kurumsal yönetim stratejisi hem de kurumsal iletişim konseptinden oluşur. Ancak, iki terim biraz farklı fikirleri kapsamaktadır. Kurum kimliği, bir şirketin öz imajıdır ve bu istenen görüntüye katkıda bulunan tüm stratejik önlemleri içerir.
Marka kimliği kavramının akla gelen geçmişten günümüze kimisi geniş ve çok yönlü doğasını göz önüne alan ve kimisi kavramda dar olarak odaklaşan (Bemstein, 1984) çok farklı tanımları vardır.
Kurumsal kimlik, kendi kimliğimizden, bizi diğerlerinden ayıran özelliklerden bahsederken neye atıfta bulunduğumuza benzer. Nasıl davrandığımız, ne konuştuğumuz ve hatta ne giydiğimizle ifade ettiğimiz, markamızı koruyan değerler ve karakterimizdir.
Benzer şekilde, bir işletme, dünyaya sunduğu imaj yoluyla, kartvizitler, antetli kağıtlar, broşürler ve diğer seçenekler gibi teminatlar yoluyla kendisini farklı kılar. Şirketin imajını korumak için sergilenen davranış biçimi ve iletişim tarzı ile ifade edilen kültürün bir uzantısı olan şirketin markasının fiziksel bir ifadesidir.
Kurumsal Kimlik Nedir?
İşletme sahiplerinin çoğu, bir kurumsal kimlik tasarımını, yalnızca işletme organizasyonlarının kalitesini ve değerlerini temsil eden tanınabilir bir logoya sahip olduğuna inanırken, güçlü bir Kurum kimliği, her kuruluşa kişiliğini ve değerlerini aktarmada yardımcı olur. İşletmenizin Kurum kimliği oluşturması, işletmenizin bu rekabetçi pazarda büyümesi için en önemli ve güçlü araçtır ve şirketinizin müşterinizin zihnine iyi ve olumlu bir şekilde etki etmesini önler. Sizin varlığınız olmadan kuruluşun kimliğinin tanınmasına yardımcı olur; iş hizmetlerinizi ve kaliteli işinizi tanımlamanıza yardımcı olur. Logonuzu, broşürünüzü, web sitenizi ve kartvizitlerinizi vb. İçerebilir. İşletmenizin Kurumsal Kimlik tasarımı, farklı rakipler arasında pazardaki işinizi temsil eden anahtar araçtır.
Temel olarak, marka kimliği bir kuruluşun kültürünün, karakterinin, kişiliğinin ve ürün ve hizmetlerinin bir ifadesi ve yansımasıdır. Güçlü ve etkili bir marka kimliği, işletmenizin pazarda uzun süre hayatta kalmasına yardımcı olur.
Kurumsal Kimlik Neyi İfade Eder?
Kurumsal Kimlik, işletmenizin marka kişiliğini ifade eder ve sizi rakiplerinden ayırır. İş meraklıları arasında bile, bu pazarlama terimlerinin neredeyse birbirinin yerine geçebileceği, aslında çok farklı şeyler ifade ettikleri ve iş geliştirme ve tanıtımda çok farklı roller oynadıkları durumlar sıra dışı değildir. Bu yüzden, bunu temizlemenin ve farkı bilmenize ve anlamanıza yardımcı olmanın zamanının geldiğini düşündük, böylece daha iyi bilgilendirilmiş alıcılar ve pazarlama, tasarım ve marka hizmetlerinin kullanıcıları olabilirsiniz.
Kurumsal Kimlik, logo görsel ve yazım stili de dahil olmak üzere bir şirketin logosunun ve logonuzla birlikte kullandığınız veya ne yaptığınızla ilgili üç veya dört kelimelik bir mesaj ileten tagline veya tanım ifadesinin birleşimidir. Kurumsal kimliğiniz markanız değil. Marka, bir şirketin kimliğinin, insanların sahip olduğu izlenimin ardındaki fikirdir.
Kurumsal Kimlik ve Markanın Şirketler İçin Önemi
Bir marka, neyi temsil ettiğinizi, inandığınızı, nasıl davrandığınızı ve sizinle iş yapan ya da sizinle başka bir şekilde etkileşimde bulunanları nasıl algıladığınızı gösterir. Bu, sizin bir organizasyon olarak kim olduğunuzun toplamıdır. Kurumsal kimlik buradaki başarınızla ilgilenir.
Bir markanın oluşturulması zaman ve yüksek kurumsal kimlik fiyatları ödemeniz gerekir, çünkü başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü ile tanımlanır ve bu tür gösterimlerin (olumlu veya olumsuz olabilir) oluşturulması önemli bir vakit kaybını temsil eder. Marka kimliği oluşturabilmek her anlamda prestij meselesidir.
Kurumsal Kimlik Tasarımının Markaya Kattığı Güç
Sizi farklı kılan şey logo, kartvizit veya slogan veya web sitenizin neye benzediği değildir. Farklılaşmanız, sunduğunuz şey veya yaptığınız şeydir; Uzmanlık alanımız olan profesyonel hizmetler için, bir şirketin imza farkı olarak benimsemesi genellikle küçük bir özelliktir. Başarı ile oluşturulan Kurumsal kimlik tasarımında bunların olması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Açıkça veya ifade edilmiş ve beyan edilmiş bir farklılaşma olmadan, potansiyel müşterilerin sizin nasıl farklı olduğunuzu tespit etmeleri zor olabilir ve tercihleri olarak sizi seçmeleri daha da zor olabilir.
Bir şirketin kurumsal kimlik tasarımı, belirli bir şirket tarafından halka ve aynı pazar veya alanda bulunan diğer kişilere yansıtılan dış kişiliği ifade eder. Marka kimliği, başkalarının şirketi bir bütün olarak nasıl gördüğünü belirlemeye yardımcı olacaktır; Bunun da kamu imajı kontrolü ile ilgisi var. Kurumsal bir kimlik markalaşma ve logoları, pazarlama ve reklamcılığı içerir. Bunlar, markanın ve şirketin tanınması ve gelecek yıllar boyunca iyi tanınması için belirli ve tutarlı bir renk düzenine ve tasarıma sahip olacaktır.
Kurumsal kimliğiniz, şirketin fikirlerini, konseptini ve karakterini profillemeli ve görselleştirmelidir.
Şirketler için Kurum Kimliği
Kurumsal kimlik aynı zamanda şirket ile halk arasında etkin bir iletişim kurmaya odaklanır. kurum kimliği ile ilgili bazı iletişim örnekleri arasında basın açıklamaları, reklamlar, makaleler ve diğer iletişim biçimleri yer almaktadır. Davranış ve ahlak konularına odaklanmak, kurumsal kimliğin de önemli bir özelliğidir. Kurumsal bir kimliğe bakıldığında, şu soruyu yanıtlamanız çok önemlidir: bir müşteri şirketim hakkında düşündüğünde, hangi nitelikleri, hedefleri, amacı ve izlenimi akla geliyor? Kurum kimliğinin tamamen imajınızla ve potansiyel pazarınızı nasıl etkileyeceğini unutmayın.
Güçlü bir kurum kimliği, işinizi rakiplerinden ayırmayı amaçlarken vizyonunuzu, amacınızı ve değerlerinizi ifade eder. Tüm iletişim çalışmalarınızı, halkın gözünde işinizin tutarlı bir görüntüsünü oluşturan tutarlı bir mesajda birleştiren yapıştırıcıdır. Olumlu bir imaj, müşterileri çekmenize ve elde tutmanıza, ittifaklar kurmanıza, finansal destek almanıza yardımcı olur.
Tüketici İçin Kurumsal Kimlik Tasarımı’nın Önemi
İnsanlar şirketleri marka kimliği ile ilişkilendirir. Örneğin, ikonik gümüş çemberi üç noktadan oluşan bir noktada bir araya getiren herkes sembolü Mercedes Benz’in logosu olarak kabul ediyor. Tüketicinin kendilerine sunduğu sayısız seçeneğe sahip olduğu hızlı ve rekabetçi bir dünyada, bir şirketin pazarda sağlam bir varlık oluşturmak için bir stratejiye ihtiyacı var. Doğru marka kimliği tasarımının bu işletme hedefine ulaşılmasına yardımcı olduğuna inanmak için güçlü nedenler var.
Kurumsal Kimliği İçin İlk İzlenim
Bir kişiyle tanıştığımızda, en fazla etkiye sahip olan ilk izlenimdir. Gördüğümüz ve hissettiğimizden ipuçlarını toplama eğilimindeyiz, gözlemlerimizi kişi hakkındaki görüşümüzü oluşturmak için yorumlarız. Bu aynı zamanda ürün ve şirketlere nasıl davrandığımızdır. Rakiplerinden sıyrılmak için, her şirketin benzersiz, hoş bir görünüme ve kurumsal kimlik sahibi olarak müşterinin kafasında bir niş oluşturmak için iyi bir marka imajına sahip olması gerekir.
Kurumsal Kimlik İçin Tüketici Sadakati
Bir kurumsal kimlik tasarımının, işletme için belirlenen hedeflere uygun olarak tutarlı bir şekilde tasarlanması, işletmenin kültürünü, ilkelerini, gelecekteki hedeflerini veya vizyonel hedeflerini korur ve yansıtır. Bunun felsefesine ve beğenisine uygun olduğunu düşünen müşterilerin bu imajla bağlantılı olduğunu hissetmeleri ve işletmeye sadakat geliştirmeleri daha muhtemeldir.
Kurumsal kimlik sahip kişisel deneyimler tüketicileri ve satın alma kararlarını etkiler. Güçlü ve olumlu bir etkiye sahip bir marka kimliği, tüketicinin aklında işin olumlu bir zihinsel imajını yaratır. Stratejik olarak planlanmış bir kimlik referanslar ve tekrar iş açısından iyi bir geri dönüş sağlar. İşletmeler, zaman zaman hedef kitlede ve dünya değiştikçe ideolojik bir değişiklik olursa, marka kimliği tasarımlarını güncellemeleri gerekebilir. Tasarım uzmanları dikkat çekici logolara, etkileyici kartvizitlere, şık antetli kağıtlara, davetkar zarflara, çarpıcı broşürlere ve diğer kimlik öğelerine yardımcı olabilirler. Güven, değer duygusu ve müşteri tabanınızla kalıcı bir bağlantı kurmak için marka kimliği tasarımınıza yatırım yapın.
Kurumsal Kimliği Oluşturarak İş Geliştirme
Kurumsal kimlik, markanızın fiziksel görünümünü oluşturan şeydir. Genellikle logonuzu ve web siteniz, antetli kağıt ve kartvizit gibi destekleyici cihazları ve sosyal medya platformlarını ve işinizin ‘ses tonunu’ içerir. İşinizi profesyonel bir ışıkta göstermek istiyorsanız, tutarlı bir marka kimliği tasarımınızı korumak çok önemlidir.
Belirli bir renk ve yazı tipine bağlı kalmak, tutarlı logo konumlandırmak ve basılı ve çevrimiçi iletişiminiz boyunca aynı ses tonunu kullanmak, profesyonel duruşunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Kurumsal Kimlik Tasarımının Önemi:
Bir kurumsal kimlik, markanızın değerlerinin ve “kişiliğinin” görsel temsilidir. Kurumsal kimlik tasarımı esas olarak markanızın tonunu belirler ve kitlenizdeki belirli duyguları uyandırmak için kullanılabilir. Marka kimliği tasarımınız, şirketinizin genel mesajını iletmek ve iş hedeflerinizi geliştirmek için tasarlanmalıdır.
Müşterilerin ve şirketlerin etkileşimine yardımcı olduğu için her işletme organizasyonu için güçlü bir marka kimliği gereklidir. Müşteriler, marka kimliği tasarımlarıyla işleri anlamada genellikle büyük yardım alırlar. Antetli kağıt, kartvizit, web sitesi vb. Gibi birkaç destekleyici aygıtı içerir. Bir kurum için tek ve açık bir görsel kimlik oluşturur. Bazı Start-up şirketleri, sadece logo olarak düşündükleri gibi, işletmeleri için güçlü ve etkili bir marka kimliği oluşturma veya geliştirme tavsiyesini görmezden geliyorlar.
Kurumsal Kimliği Ve Tutarlılık
Marka kimliği tasarımınızla tutarlılığı korumak esastır, çünkü marka kimliğini müşterinin sizinle karşılaştığı her noktada pekiştirir. Bu nedenle, sosyal ağ platformları, haber bültenleri ve e-posta pazarlaması, satış broşürleri ve benzeri gibi tüm temas noktalarını göz önünde bulundurmak önemlidir.